Ana Sayfa

Kurumsal

Ürünler

Projeler

E-Katalog

Blog

İletişim

Havuz Blogu
English Türkçe
Tülay Aktaş Cad. No: 1/D Narlıdere, İzmir/TÜRKİYE
Pzt-Cum: 9:00 - 18:00 Cmt: 9:00 - 13:00
+90 (232) 238 43 33

Sitemizde Arayın

pH Sorununuz Mu Var? Havuzunuzda Düşük veya Yüksek pH Seviyesini Nasıl Dengelersiniz?

Limon suyunun veya bazı sabunların neden gözlerimizi yaktığını biliyor musunuz? Bunun nedeni, gözlerimizin pH'ı çok düşük veya çok yüksek olan maddelere duyarlı olmasıdır. Gözlerinize benzer şekilde, yüzme havuzunuzun pH'ının ideal aralıkta olduğundan emin olmak çok önemlidir. Yüzme havuzu suyunuzu korurken pH, su kimyasını dengelemenin en önemli unsurudur. Ancak yüzme havuzu pH'ınızı nasıl düzenleyeceğinizi öğrenmeden önce, pH'ın ne olduğunu ve yüzme havuzunuzun konforunu, ekipmanını, yüzeylerini ve sanitasyonunu nasıl etkileyebileceğini bilmek önemlidir.

pH Nedir?

Kısacası, pH asitliği ölçer. Havuz kimyasında, pH veya hidrojen potansiyeli, ölçek size yüzme havuzu suyunuzun ne kadar asidik veya bazik olduğunu söyler. pH ölçeği, 7 nötr olmak üzere 0 ila 14 arasında değişir. Uygun yüzme havuzu pH'ı için ideal seviye 7,2 ila 7,4 aralığındadır. pH'ı 7'nin altında olan havuz suyu asidik ve 7'nin üzerinde olan havuz suyu bazik veya alkalidir. Örneğin, pH'ı düşük olan asidik maddeler limon suyu ve sirkeyi içerirken, pH'ı yüksek olan alkali maddeler bazı sabunları ve mideyi rahatlatan tabletleri içerir. İnsan gözünün ideal pH seviyesi 7 civarındadır, bu nedenle asidik limon suyu veya alkali sabun gözlerinizi tahriş eder. Yüzme havuzunuzun pH'ını dengelerken, her ikisi de sorun yaratabileceğinden çok yüksek veya çok düşük pH'dan kaçınmak önemlidir. Havuzunuzun pH seviyeleri uygun değilse ekipman hasarlarına, düşük su kalitesine ve göz ve cilt tahrişine neden olabilir.

havuz ekipmanlari ve havuz malzemeleri poolline 12

Havuz pH'ı Çok Yüksek veya Çok Düşük mü?

Eklenen veya havuz suyunuza temas eden herhangi bir şeyin pH üzerinde bir etkisi olacağını bilmek önemlidir, en büyük etken dezenfektanınızdır. Havuz kimyasalları ile havuz temizliği pH nötr iken, klor pH seviyelerini kolayca değiştirebilir. Birincil dezenfektanınızın kimyasal özelliklerini anlamak, ihtiyaçlarınız için en iyi pH kimyasalını seçmenin ilk adımıdır.

Yeni bir havuz inşa ediyor, ekipmanı yeniliyor veya sadece mevcut havuz sisteminizi optimize etmek istiyor olun, havuzunuzun pH'ını düzenlemek için kullanabileceğiniz bir dizi seçenek vardır.

pH'ı Düşüren Asidik Dezenfektanlar

Havuzunuzun klor seviyeleri yüksekse, havuz pH'ınızı düşürerek asidik suya neden olabilir. Asitli ve düşük pH'lı havuz suyu, havuz yüzeylerinizin paslanmasına ve dağılmasına neden olarak havuzunuzun değerine zarar verebilir.

Lütfen Dikkat: Kloru içme suyu seviyelerine indirebilecek pH açısından nötr bir havuz sanitasyon yöntemi arıyorsanız, endüstrinin önde gelen en iyi uygulaması güvenilir ve etkin çalışan bir havuz arıtmasıdır.

Havuz dezenfektanlarının pH seviyeleri 2,8 ila 14,0 arasında değişir. Bu nedenle bir sanitasyon yönteminin havuzunuzun pH iyileştirme sistemini nasıl etkileyeceğini bilmek çok önemlidir. Havuzunuzun pH'ını düşürecek dört temel dezenfektan:

Gaz kloru: Son derece etkili bir dezenfektandır, ancak dikkatli kullanılmadığında çok tehlikeli olabilir, bu nedenle giderek daha az havuz kullanmaktadır.

Diklor veya Triklor: Genellikle klorlu izosiyanuratlar olarak bilinen diklor ve triklor, konut havuzlarında ve otellerde, motellerde ve apartman komplekslerinde sıklıkla kullanılan katı klor bileşikleridir. Triklor ve diklor hem klor hem de siyanürik asit veya CYA içerdiğinden, zamanla CYA seviyenizi yükseltebilirler.

Brom: Klordan daha pahalı olduğu ve oksitleyici kadar güçlü olmadığı için daha az yaygın bir seçenektir. Ancak daha yüksek sıcaklıklarda daha kararlı olduğu için bazen sıcak küvetlerde bulunur.

havuz ekipmanlari ve havuz malzemeleri poolline 25

Havuzunuzun pH'ını Nasıl Yükseltebilirsiniz?

Yüzdükten sonra hiç yeşil saçlarınız oldu mu? Yaygın yanılgıya rağmen, yüzdükten sonra yeşil saç klordan değil, ısı eşanjörleri ve aşındırıcı havuz suyunda aşınan diğer ekipmanlardan dolayı çözeltideki bakırdan kaynaklanır.

pH'ınız çok düşük ve asidikse, sodyum bikarbonat veya soda külü gibi temel bir kimyasalın periyodik olarak manuel olarak eklenmesiyle pH ve alkaliniteyi yükseltebilirsiniz. Tipik olarak, soda külünün manuel olarak eklenmesi, kimyasalın suya yayıldığı yüksek pH'da çözeltiden çıkan kalsiyum nedeniyle, suyu genellikle bir süreliğine bulanıklaştırır. Ayrıca havuz suyunu jetler, çeşmeler, şelaleler vb. yoluyla havalandırmak karbonik asidi çözeltiden uzaklaştırarak pH'ı yükseltmeye yardımcı olabilir.

pH'ı Yükselten Temel Dezenfektanlar

Yüksek pH, bulanık suya neden olabilir ve havuzunuzun su hatlarının etrafında beyaz bir film oluşturan kalsiyum gibi inorganik malzemelerin kristalimsi bir birikimi olan kireç oluşturabilir.

Daha yüksek pH, sudaki dezenfektan ve dezenfektan performansını büyük ölçüde azaltabilir. Daha düşük bir pH'da daha yüksek klor verimliliği elde edeceğinizi anlamak önemlidir, bu nedenle doygunluk indeksiniz izin veriyorsa aralığın alt ucunda çalışmanız önerilir. Ev sahipleri için pH'ı artıran en yaygın birincil dezenfektanlar şunlardır:

Sodyum hipoklorit: Genellikle sıvı klor veya ağartıcı olarak bilinen sodyum hipoklorit, yaklaşık 13'lük bir doğal pH'a sahiptir ve çok dengesiz olduğu için nadiren tek başına havuzlarda kullanılır.

Kalsiyum hipoklorit: Kalsiyum hipoklorit veya cal hipo, hem oksitleyici hem de dezenfektandır ve havuz endüstrisinde en sık kullanılanıdır. 11.8 civarında bir pH ile, konsantrasyona bağlı olarak, cal hypo, pH'ın düşürülmesine yardımcı olmak için asit iyileştirmesi gerektirecektir.

havuz ekipmanlari ve havuz malzemeleri poolline 37

Havuzunuzun pH'ını Nasıl Düşürebilirsiniz?

Havuzunuzun pH'ı ideal 7,2 ila 7,4 aralığının üzerindeyse, bu pH'ı düşürmek için bir şeyler eklememiz gerektiği anlamına gelir. Ancak pH'ı düşürmek için hangi kimyasalı seçtiğiniz gerçekten önemli mi? İşte günümüzün en iyi üç pH düşürücü kimyasalı hakkında bazı yararlı bilgiler:

Muriatik asit: Muriatik asit (HCI) en yaygın pH düşürücü kimyasaldır, yaygın olarak bulunur ve çok etkilidir, ancak aynı zamanda insanlara ve ekipmana zararlı olan hem sıvı hem de buhar formlarıyla işlenmesi en tehlikeli olanıdır. Muriatik asit ayrıca, genellikle manuel sodyum bikarbonat ilaveleri yoluyla iyileştirme gerektiren alkaliliği düşürür.

Sodyum bisülfat: Sodyum bisülfat (NaHSO4), kuru formda granüller halinde veya daha yakın zamanda spesifik erozyon besleyiciler için tasarlanmış disk formunda olması dışında muriatik aside çok benzer. Sodyum bisülfat da muriatik asit gibi alkaliniteyi düşürür.

Karbon dioksit: pH'ı düşürmek için başka bir seçenek de karbondioksit veya CO2'dir. Bununla birlikte, diğer iki asitten farklı olarak, CO2 alkalinitede kademeli bir artışa neden olacaktır. pH ve alkaliniteyi dengelemenin en etkili yollarından biri, bir CO2 ve muriatik asit veya sodyum bisülfattan oluşan bir kombo sistem kurmak ve ya dengeli bir uyum içinde ya da bir geçiş anahtarıyla manuel olarak tek tek beslemektir. Bu, alkaliliği ayarlamak için kimyasalları manuel olarak eklemek zorunda kalmadan alkaliniteyi uygun aralıklarda tutabilir.

Havuz pH'ı İçin Nasıl Proaktif Önlem Alınabilir?

pH'ı nasıl yükselteceğinizi veya düşüreceğinizi bilmek havuzunuzun pH iyileştirme sistemi için harika bir başlangıç ​​noktası olsa da, su kaynağınızdan kaynaklanan pH etkilerini de anlamanız gerekir. Suyun başlangıç ​​noktasını bilmiyorsanız havuzunuzun pH'ını nasıl ayarlayacağınızı nasıl bileceksiniz? Su kaynaklarının pH seviyeleri ve diğer mineraller önemli ölçüde değişebildiğinden, kaynak suyunuzun pH'ını anlamazsanız kendinize büyük bir kötülük yapmış olursunuz.

Tabii ki, doğru havuz sanitasyon sistemini seçmek, pH'ınızı dengeleme konusunda zamandan, paradan ve baş ağrılarından tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Her durumda güvenilir bir havuz arıtması, oksidasyonu artırmaya, kloru en aza indirmeye ve dengesiz pH'ın olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olan pH açısından nötr sanitasyon için endüstrinin en iyi uygulamasıdır.

Nötr 7.0'ın üzerinde bir pH seviyesine sahip havuz suyunun, su Langelier Doygunluk İndeksi veya LSI, uygun aralıklarda dengelenmemişse hala aşındırıcı olabileceğini anlamak önemlidir.

Yüzme havuzunuz için uygun pH dengesini korumak zor olabilir. Ancak havuz suyu kimyanızı dengelemenin en önemli kısmı budur. Güçlü ve etkin çalışan havuz arıtması ve havuz filtreleri ile pH yükselten kloru en aza indirerek, su kimyasını düzenli olarak test ederek ve küçük bakım ayarlamaları yaparak pH iyileştirme sisteminizi başlattığınızda, mümkün olan en iyi su kalitesinde güvenli ve mutlu bir şekilde yüzmeye hazır olacaksınız.


Havuz Ekipmanları, Sauna Malzemeleri, Hazır Süs Havuzları ve Bahçe Ekipmanlarında
Türkiye'nin En Güvenilir Markası Poolline

 

pekcan logo 2022Pekcan Havuz, başta yüzme havuzları yapımı olmak üzere tüm havuz türleri, keyif mekanları olarak kullanılan sıcak, soğuk, ıslak ve rahatlama mekan tasarım ve mühendisliği konusunda İzmir merkezli hizmet veren bir Türkiye'nin lider mühendislik firmasıdır. Pekcan Havuz, havuz yapımı, havuz bakımı, spa ve sauna yapımı, Türk hamamı yapımı konularında çeyrek asırdan fazla bir deneyime sahiptir. Poolline markası, Pekcan Havuz'un on yıllar içinde çizimden, anahtar teslimine kadar yer aldığı binlerce proje ile havuz ekipmanları ve malzemeleri, süs havuzu ekipman ve malzemeleri, spa&wellness ekipman ve malzemeleri, peyzaj-bahçe ekipman ve malzemeleri hakkında edindiği yoğun bilgi ve tecrübesi ile ortaya çıkmış, Türkiye'nin en güvenilen havuz, süs havuzu, spawellness ve bahçe ekipman ve malzemeleri markasıdır. Sitemizde inceleyeceğiniz tüm Poolline ürünlerini yine Pekcan Havuz markası ve online havuz malzemeleri ve havuz ekipmanları satış sitesi olan www.havuzdayim.com sitesinden en uygun ödeme koşulları ile satın alabilirsiniz.

Pekcan 1994den beri