Yüzme havuzları genel olarak, yazın bunaltıcı sıcaklarının serin ve eğlenceli sığınakları olarak düşünülür. Havuzların serinletici etkisine rağmen, yüzücüler için güneşin olumsuz taraflarından kaçınmak neredeyse imkansızdır. Havuzdayken yüzücüler için en tehlikeli durumlardan biri de güneşin zararlı UV ışınlarıdır. Özellikle de cilt tuz ya da klor ile kaplanmış ve güneş kremiyle korunmamışsa... Korunmamış bir cilt, güneş yanığı ve diğer ağrılı cilt problemleri için açık bir davet gibidir. Buna engel olarak kendinizi ve sevdiklerinizi yaz sezonunda güvende tutabilirsiniz.
İşte güneşin zararlı yönlerinden kaçınmak için bilmeniz gerekenler:
Güneş kremi: Güneş kreminin önemini bilmeyen yoktur. Peki güneş kreminin nasıl kullanılması gerektiğini herkes biliyor mu? Ne yazık ki bu konuda herkes bilgi sahibi değil! Günün en sıcak saatlerinde, korumasız bir şekilde dışarıda geçirilecek 15-20 dakika bile, parlak kırmızı yanıklara neden olabilir. Bu yüzden güneş koruyucu krem dışarı çıkıldıktan sonra değil, dışarı çıkmadan 20 dakika önce uygulanmalıdır. Denize ya da havuza girmeden önce ise güneş kremi, 2 saatte bir yenilenmelidir. Ayrıca mayo giyilmeden önce askıların altına ve dikişlerin çevresine kremin yedirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Gözlük: Kataraktlar, göz yanıkları ve diğer göz koşulları güneş ışığına maruz kalmayla bağlantılı rahatsızlıklardır. Gölge alanlarda göz için harhenagi bir sıkıntı yoktur, güneşli alanlarda durum tam tersidir. Bu yüzden yüzerken, göz batmalarına engel olmak için bir deniz gözlüğü kullanılması gerekir. (Gözlük seçiminde, suda görmeye yardımcı olacak polarize lensleri tercih etmek akıllıca olur.)
Koruyucu giysi: Denize ya da havuza giderken yüzme çantasına uzun kollu, pamuklu bir tişört eklenmelidir. UV ışınların cilde temasını engelleyen yüzme tişörtleri cildin yanmasına engel olur. Ayrıca mutlaka şapka kullanılmalıdır. Şapka hem yüzün yanmasını hem de başa güneş çarpmasını önler.
Hidrasyon ve yiyecek: Her zaman bol miktarda su içilmelidir. Havuzda su içerisinde olunmasına rağmen, su kaybı hızlı bir şekilde ciddi bir problem haline gelebilir. Doğru hidrasyon olmadan, sıcaklığın verdiği bitkinlikle ya da daha kötü etkilerle karşılaşılabilir. Bu yüzden yüzerken bol sıvı alınmalıdır. İçilen suyun lezzetli olması için suya meyve eklenebilir. (Elektrolitleri normalleştirmek için düşük şekerli spor içecekleri kullanılmalıdır.)
NOT: Güneş ışınları, sabah 10 ile öğleden sonra 4 arasındaki saatler arasında en kötü etkiye sahiptir. Bu yüzden gün boyunca korunmak gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca güneş yanığı semptomlarını hafifletmek için aloe bazlı nemlendiriciler ve buz paketleri kullanılmalıdır. Ciddi güneş yanığı semptomlarında ise mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır, çünkü bu koşullar çok ciddi olabilir ve hayati tehlike yaratabilir.