Günümüzde dekoratif ürünler arasında sıklıkla tercih edilen kandiller geçmişten bu yana varlığını sürdürmüş ürünlerdendir. Kandillerin ortaya çıkması ve etkili bir şekilde kullanılması tarih olarak çok eski dönemlere kadar uzanır. Antik Yunan medeniyetinde yoğun bir kullanımı olan kandiller, Yunan medeniyeti dışında Akdeniz Bölgesi’nde de kullanılmıştır. Geçmişten bu yana varlığını sürdürmüş olan kandiller, İsa'nın doğumundan yüzyıllar önce, Fenikeliler ve Romalılar tarafından belgelenmiştir.
Kandillerin formları geçmişten günümüze kadar pek çok evreden geçmiştir. Eski dönemlerde kandiller, kapağı olmayan ve fitili içeren kaba bağlı tek ağızlı basit düz kaplardı. Bu kandillerin koruma eksikliği sebebiyle, yanma ya da yangın çıkarma riski dikkate değer şekilde yüksekti. Her ne kadar modern kandiller, bu anlamda değiştiyse de, kandilde bulunan yağın doğası gereği yanıcı olan özelliği göz önüne alındığında, kandil kullanımında birkaç önlemi almanın, mevcut riski en az seviyeye indirmenin akıllıca olduğu görülebilir.
Bir kandil tamamen güvenli bir şekilde nasıl kullanılır?
1) İlk husus lambayı asla gözetimsiz bırakmamaktır. Burada kastedilen, kandilin kazayla düşmesini ya da olası diğer kazaları önlemesini sağlamak için, ev dışına çıkıldığında ya da evdeyken uyunduğunda kandilin kapatılmasıdır. Yine aynı riskleri ortadan kaldırmak ve lamba için en iyi koşulları sağlamak için, lambayı tankta yağ ile saklamamak gerekir. Bu her zaman en iyi önlem olacaktır.
2) Yağ lambasının (kandil), çocukların ya da evcil hayvanların kazayla çarpıp düşürmelerini engellemek için, onların erişemeyeceği bir yere yerleştirilmesi gerekir.
3) Ateşlemeden önce fitil, yağ ile nemlendirilmelidir. En iyi fitiller, bir tarafı kesilmiş ve hafif yuvarlatılmış eski stil fitillerdir. Bileşiminde kullanılan pamuk yağı, kılcallık ile emerek elyaflar arasında çok yavaş yükselir ve ısınması için zaman verir.
4) Lambanın kapağı çıkarılmalı, fitilin yerleştirileceği brülör çıkarılmalı ve dökülme olmasın aşırı doldurmadan gerektiği kadar yağ eklenmelidir. Fitil, alev ve yağ arasında 1 ya da 2 cm. mesafe olmalıdır. Aksi taktirde, alev tanktaki yağ ile doğrudan temas eder ve her şey tutuşur. Bununla birlikte, mesafe alevin sağlanması için yağın fitil boyunca yukarı çıkmasını önler.