Bu sayfayı yazdır

Sivrisinekleri Evinizden ve Havuzunuzdan Nasıl Uzak Tutabilirsiniz?

Sivrisinekler, onları uzaklaştırmaya çalıştığınızda sizi deli gibi gösteren rahatsız edici küçük böceklerden çok daha kötüdür. Sıtma, Batı Nil Virüsü ve Zika Virüsü gibi hayatı tehdit eden hastalıkları taşırlar. Sadece belirli türler büyük bir tehdit oluştursa da, ısırılana kadar bunu bilmenin hiçbir yolu yoktur.

Sivrisinekler suyu, nemi ve sallanan insanları sevdiğinden, havuz alanınız sivrisinekler için açık büfe gibi olan mükemmel bir yerdir. Havuzlar “yiyebildiğin kadar” işareti konmuş alanlardır. Bu yüzden sivrisinekleri havuzunuzdan uzak tutmak için ciddi önlemler alarak ailenizin ve kişilerin sağlığını korumalısınız.

Bu yüzden sivrisinek kontrolü üzerinde birçok ülkenin hastalık kontrol ve önleme merkezleri yerel yetkililer ve belediyelerle beraber en iyi uygulamaları oluşturmak üzere birlikte çalışırlar.

Böcek ilaçlama ve pest kontrol firmaları da sivrisinek habitatlarının ortadan kaldırılmasını, sivrisinekleri tüm yaşam döngüsü aşamalarında kontrol edilmesini ve yapısal engellerin kullanılmasını içeren “Entegre Zararlı Yönetimi” adını verdikleri bir yaklaşımı benimser ve tavsiye ederler. Bizde aynı profesyonel yaklaşımı kendi arka bahçenizde de uygulamanıza yardımcı olmak için bu yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.

Sivrisineklere Artık Tahliye Bildirimi Yapın

Sivrisinekler dört yaşam döngüsü evresinden üçünü suda geçirir. Sivrisinek yumurtaları yumurtadan çıkar, larva olur, sonra pupaya dönüşür, hepsi suda ilerleyen evrelerdir. Sivrisinekler bu aşamalarda ısırmazlar, ancak olgunlaştıklarında ısırırlar. Yani uçmaya başladıkları zaman müdahale için geç bir evredir. Bahçenizdeki sivrisinek üreme alanlarından kurtulmak için adımlar atarak yetişkin nüfusu en aza indirebilirsiniz.

Duran Suyu Boşaltın

Yağmurdan sonra bahçenizi kontrol edin ve suyun oyalandığı yerleri bulmak sizi şaşırtacaktır. Sivrisinekler yaklaşık iki hafta içinde yumurtadan ısırıcıya dönüşürler. Ancak yumurtalar, suyun varlığı yumurtadan çıkmalarına yardımcı olması için aylarca hayatta kalabilir. Havuz suyu sürekli devir daim ve kimyasallar ile sivrisinekler için yaşam alanı olmak için daha zorlu alanlardır. Fakat havuz ve bahçenizde olan durgun sular ve su birikintileri için aynı durum söz konusu değildir. Ayrıca sivrisinekler hareketli suda üreyip gelişemezler, bu nedenle bir çeşme veya başka bir su özelliğiniz varsa, onu hareket halinde tutmak sivrisineklerin içeri girmesini, rahat etmesini ve meşgul olmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Sivrisinekleri Havuzdan Uzak Tutma

Havuz ve bahçe kenarında bulunan kovaları ters çevirin, eski lastikleri geri dönüştürün ve bahçenizin nemli kalan alanlarını doldurun. Seyir havuzları ve çeşmeler gibi boşaltamayacağınız şeyler için suyu haftada bir değiştirin.

Havuz Örtüsü Kullanın

Havuzunuz kullanılmadığında, üzerini kapalı tutun. Havuz suyunuz tamamen durgun olmayacak olsa da, sivrisinekleri davet edebilir ve yumurtalarını bırakmaları için iyi bir yer gibi görünebilir. Havuzunuzu kullanmadığınız zamanlarda üstünü kapalı tutmak, su böceklerinden kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Elbette havuzdan her çıktığınızda emniyet kapağınızı çıkarmak istemezsiniz. Bu ne acı olurdu! En iyisi aslında bir güneşlik şeklinde bir havuzu örtüsü kullanmaktır.

Havuz yüzeyinin çoğunu kaplamakla ve onu sivrisinekler için çekici hale getirmekle kalmaz, aslında havuzunuzu ısıtmaya ve buharlaşmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda enerji, su ve kimyasallardan tasarruf etmenize yardımcı olacaktır. Bu dörtlü bir galibiyet!

Çevre Düzenlemenize Devam Edin

Sivrisinekler ıslak yaprak yığınlarını, çürüyen kütükleri ve uzun, ıslak çimenleri sever. Düzenli olarak biçin, böylece uğraşmanız gereken çok fazla çim kırpıntısı olmaz. Yaprakları, çam iğnelerini veya palmiye yapraklarını tırmıklayın ve atın. Çürüyen kütükler de atılmalıdır.

Havuz kenarlarının altı gibi nemli kalan alanlara özellikle dikkat edin. Bu alanları organik kalıntılardan uzak tutmak, suyun sivrisinek larvalarına ev sahipliği yapmadan önce toprağa akmasını veya havaya buharlaşmasını sağlar.

Ağaç Deliklerini Doldurun

Mülkünüzde yaşlı, budaklı ağaçlarınız var mı? Delikli ağaçlar, çeşitli hayvan ve böceklere yuva sağlar. Ancak ağaç deliğiniz su tutuyorsa, sivrisineklerin yumurtalarını bırakabileceği bir yer de olabilir.

Ağacınızı öldürmeden bu sorunu güvenli bir şekilde ortadan kaldırmak için, genişleyen köpük yalıtımı ile doldurun. Köpük, ağaç gövdesine ağırlık eklemeden deliği kapatacaktır. Delikten çıkan fazla köpüğü kesebilirsiniz. Genişleyen köpük, dekora uyum sağlamak veya uyum sağlamak için zımparalanabilir ve boyanabilir.

Not: Bir ağaç deliğini yalnızca su tuttuğunu doğruladıysanız doldurun. Su tutmayan ağaç delikleri, kuşlar ve diğer vahşi yaşam için evler ve yuvalama alanları olabilir.

Septik Tank Çatlaklarını Onarın

Sivrisineklerin yumurtalarını bırakmak için septik tankınıza girmesinin bir yolu varsa, onu bulurlar. Açık olmayan havalandırma boruları, tank duvarlarındaki çatlaklar ve septik tank kapağındaki boşluklar gibi girebilecekleri herhangi bir yeri arayın.

Havalandırma borularını, böceklerin uçmasını önlemek için yeterince sıkı bir elek ağıyla örtün. Tank duvarlarınızı onarmak için çimento kullanın. Sıkıca oturmayan depo kapaklarını değiştirin. Mülkünüzde terk edilmiş bir fosseptik varsa, onu büyük bir sivrisinek apartman birimine dönüşmesini önlemek için doldurmayı düşünün.

Uygun Havuz Kimyasını Koruyun

Havuzunuz her gün pompanız tarafından çevrilen temiz ve dengeli suyla doluysa, sivrisinekler için yaşanabilir olmayacaktır. Filtrenizi ve sıyırıcınızı düzenli olarak temizlemek gibi havuz bakımına devam edin. Havuzunuzun temiz, berrak ve haşere içermediğinden emin olmak için bir havuz bakım programı oluşturun ve buna bağlı kalın.

Sivrisinek Isırıkları

Sivrisinekler Nasıl Öldürülür?

Mülkünüzdeki sivrisinek habitatlarından kurtulduktan sonra, kan emicilerden kurtulmanın zamanı geldi. Sadece yetişkin dişi sivrisinekler kanla beslenir, ancak üremek için erkeklere ihtiyaçları vardır, bu yüzden yaşam döngülerinin her aşamasında tüm sivrisineklerden kurtulmanıza yardımcı olacağız.

Larvisitler

Farklı pestisit türleri, çeşitli aşamalarda böcekleri öldürür. Larvisitler sivrisinek pupalarını ve larvalarını öldürür. Birkaç biçimde gelirler: sıvı, tabletler, peletler, granüller ve briketler, ancak hepsi aynı şekilde kullanılır.

Larvisiti, oluklar, fosseptik tankları, havuz örtüleri gibi böcek bebeklerinin olası olduğu suya ve klorsuz yüzme havuzlarına veya seyyar havuzlara yerleştirirsiniz. Kullandığınız larvisitlerin onaylı ve insan sağlığına zararsız olmasına dikkat etmelisiniz. Kayıtlı ve onaylı larvisitler insanlar, evcil hayvanlar ve çevrede güvenli kullanımlarına ilişkin bilgileri belirtir. Her durumda larvisitlerin havuz suyuna karışmadığından emin olmalısınız. Larvisitler sivrisineklerin uçmaya başlamadan önceki evrelerini hedeflediklerinden en güvenli ve etkili haşere kontrol uygulamalarından biridir.

Yetişkin Sivrisinek Öldürücüleri

Tamamen büyümüş sivrisinekleri öldüren pestisitler - bilirsiniz, ısıranlar - yetişkin öldürücüler olarak bilinir. Spreyler, aerosoller, sisleyiciler ve bobinler dahil olmak üzere çeşitli şekillerde gelirler. Bazıları iç mekanlarda da kullanılabilir.

Havuz alanınız için mutlaka dış mekan uygulamaları için üretilmiş ürünleri tercih edin. Sivrisineklerin takılmayı sevdiği nemli, karanlık alanlara özellikle dikkat edin. Ayrıca meyve, sebze bahçeleri veya arılar ve kelebekler gibi tozlayıcıları çeken çiçek açan bitkilerin yakınında yetişkin öldürücü ilaç püskürtmekten kaçınmalısınız.

Sivrisinek Öldürme

Sivrisinek Fenerleri

Bir profesyonel böcek ilaçlama hizmeti kiralamadan veya sürekli elle ilaçlama yapmadan mülkünüzü yetişkin böceklerden kurtarmak mı istiyorsunuz? Sivrisinek baylarını kontrol edin. Küçük alanlar için, pestisit sisi püskürten ucuz asılı fenerleri deneyebilirsiniz.

Daha geniş bir alanda daha fazla kapsama alanı elde etmek için, mülkünüzün her yerindeki sislere böcek ilacı besleyen bir rezervuar ünitesine sahip tam bir sistem kurmayı düşünün. Bu sistemler uygun olsa da, satın almadan önce birkaç önemli düşünceniz vardır.

Nüfus olarak nispeten küçük yerlerde kullanılan pestisitler, böcek ilaçları yönetmelikleri tarafından düzenlenmemiş ve onaylı pestisitler olmayabilir. Kullanmayı planladığınız pestisit ile ilgili mutlaka onaylı olanları tercih edin ve etiketlerini kontrol ettiğinizden emin olun.

Pestisitlerin güvenlik açısından test edilmiş olmasına rağmen, sis yayılır. İnsanlara, evcil hayvanlara ve bitkilere bulaşabilir veya yanlışlıkla solunabilir. Ve sağlık kuruluşları “Hiçbir pestisit %100 risksiz olarak kabul edilmemelidir” uyarısında bulunuyor.

Üreticinin talimatlarına harfiyen uyun ve herhangi bir pestisit kullanımında dikkatli olun.

Doğal Yırtıcı Hayvanlar

Pestisit uygulamasıyla ilgili önerileri ve bazı uyarıları gördüğünüze göre, sivrisineklerle savaşmanın daha doğal yollarını merak ediyor olabilirsiniz. Sorunlu böcekleri ortadan kaldırmanın bir yolu, doğal yırtıcılarından bazılarını istila ettikleri çevreye, bu durumda, bahçenize sokmaktır.

En etkili sivrisinek öldürücülerden üçü yarasalar, yusufçuklar ve sivrisinek balıklarıdır. Ama onları kan emicilere karşı savaşınızda kullanmak ne kadar etkili olabilir?

Yusufçuklar

Zararsız ve güzel olan bu uçan böcekler sivrisinek yiyen makinelerdir. Kuyruk veya sazlık gibi uzun bitkiler içeren yırtıcı olmayan bir gölet ile onları bahçenize çekin.

Genellikle yumurtalarını suya bırakırlar ve bazı yusufçuklar yumurtalarını su bitkilerinin gövdelerine sokar. Onları çekmek için büyük bir gölete ihtiyacınız yok. Küçük bir bahçede basit bir su özelliği yeterlidir.

Hibrit bir çözüm ile bir sivrisinek larvasit kullanmak göletinizde yusufçuklara, bal arılarına veya diğer yaratıklara zarar vermeden sivrisineklerin göletinizde üremesini önler.

Sivrisinek Balığı

Bu sivrisinek terminatörlerini hiç duydunuz mu? Gölet veya bahçe suyu özelliklerinize eklemek için mükemmel bir doğal avcıdırlar. Hatta bazı pest ve vektör kontrol firmaları bunları size sağlayabilir. Çünkü mülkünüzdeki sivrisinekleri kontrol etmek herkese yardımcı olur.

Ancak sivrisinek balıkları (Gambusia affinis veya kısaca Gambusia olarak da adlandırılır) o kadar kötü küçük larva avcılarıdır ki yanlış ortamlara girdiklerinde sorun çıkarabilirler, bu nedenle bazı yerlerde yönetmelikler ile beslenmesi düzenlenirler. Onları göletinizde tutmanın yönetmeliklere uygun olup olmadığından ve yasal olduğundan emin olun.

Yarasalar

Diyeti böceklerden oluşan hayvanlara böcek öldürücüler denir ve buna bazı yarasa türleri de dahildir. Diyetleri çoğunlukla güveler, böcekler, yaban arıları ve daha az derecede sivrisineklerden oluşur.

Sivrisineklere karşı diğer yırtıcı hayvanlar kadar etkili olmasalar da, bazı böcek öldürücü yarasalar bahçenizi ve havuz alanınızı diğer birçok zararlıdan uzak tutmaya yardımcı olabilir.

Açık konuşalım aktif olarak yarasaları bahçenize çekmeye çalışmanızı önermiyoruz. Yarasalar, kuduz ve histoplazmoz gibi bazı tehlikeli hastalıkları taşır ve iletir.

Bununla birlikte, yarasalar mülkünüzün üzerinde veya yakınında yaşıyorsa, onlardan kurtulmaya çalışmak yerine onları rahat bırakmanızı ve işlerini yapmalarına izin vermenizi öneririz. Gecedirler, yani havuzda olma ihtimalinizin daha düşük olduğu bir zamanda dışarıda olacaklardır. Ve dışarı çıktıklarında amaçları, böcekleri yemek ve insanlardan mümkün olduğunca uzak durmaktır.

Onları rahat bırakın, sizi rahat bırakırlar ve her gece ağırlıklarının yaklaşık yarısını böceklerle yiyerek size bir iyilik yapmış olursunuz.

Havuz Ayak Basma Matını ve Paspasları Toplayın

Kovalarca yağmur suyu boşaltmak ve sivrisinekler için püskürtme yapmak, mülkünüzdeki nüfuslarını küçültmeye yardımcı olacaktır. Ancak, tüm yüzme havuzu alanınızı sivrisinekler için daha az davetkar hale getirmek için adımlar atabilirsiniz. Öyleyse, o ıslak karşılama paspaslarını toplayın ve bu böceklere önyükleme yapın.

Sivrisineklerin Düşmanları

Havuz Muhafazaları

Yeni bir havuz sahibi iseniz, havuz muhafazasında perdelenmiş bir görüntü sizin için yeni bir şeydir.. Bu ürün temelde havuz alanınızın etrafına ve üzerine inşa edilmiş ağ, cam veya fiberglastan yapılmış büyük bir odadır.

Havuz muhafazaları böcekleri, döküntüleri ve muhtemelen bazı ultraviyole ışınları (muhafazanın malzemesine bağlı olarak) havuz alanınızdan uzak tutmaya yardımcı olur. Bazıları, havuzunuzu buharlaşmaya karşı koruyabilen şiddetli rüzgarlara da dayanabilir.

Ancak tıpkı bir sineklikli kapı gibi, ağ havuz muhafazasındaki küçük bir yırtık (veya cam veya fiberglastaki bir boşluk) tüm böceklerin içeri girmesine izin verebilir. Havuz muhafazası kullanıyorsanız sık sık incelemek, yırtıkları ve boşlukları bulmak ve onarmak gerekir.

Böcek Ağları ve Perdeler

Uzun, dökümlü perdeler sadece havuz alanınızı geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda böcekleri uzak tutmaya da yardımcı olur. İster kumaş perde ister böcek ağları seçin, havuzunuzu veya teras alanınızı bunlarla çevrelemek sivrisineklerden korunmanıza yardımcı olacaktır. Pergola, köşk veya lanai çatınızdan perdeler asın. Gün boyunca onları açmak için bir ray veya bağ kullanın, ardından sivrisinekler oynamak için dışarı çıktığında alacakaranlıkta kapatın.

Sivrisinek Kovucu Bitkiler

Pis kokular sivrisinekleri cezbeder. Bu kokular böcekleri nasıl çekiyorsa, bazı bitkilerin kokusu da onları uzaklaştırabilir mi? Belki.

Kadife çiçeği, fesleğen, lavanta, kedi nanesi, sarımsak ve bir avuç başka bitkinin sivrisinekleri kovduğu söylense de, bu iddiayı destekleyecek gerçek bir bilimsel kanıt bulmak zor olabilir. Hiçbir şey değilse, kadife çiçeği güzeldir, lavanta güzel kokar, mutfakta fesleğen ve sarımsak kullanabilirsiniz ve kediniz kedi nanesini sevecektir.

Sarı Böcek Işıkları

Belirli bir renkteki ampuller, böceklerin görebileceği ışık tayfının dışındadır, bu nedenle böcekleri çekmezler. Sarı böcek ışıklarının arkasındaki bilim mantıklı olsa da, kendi başlarına mükemmel bir çözüm değiller.

Yapılan bir araştırma, standart LED ampulde bir "böcek ampulünden" daha az böcek çektiğini göstermiştir. Yani her ikisi de etkin bir şekilde böcek çekmeyi azalttı. Havuz kenarında sarı led ampullerde sivrisinekleri daha çekmek için kullanılabilir.

Fanlar, Vantilatörler

Sivrisineklerin bir yelpazenin yarattığı rüzgarda uçamadıklarını duydunuz mu? Bu doğrudur! Böcek kontrol firmaları böcekleri uzak tutmak için açık hava toplantılarının yakınında büyük bir fan kullanılmasını tavsiye ediyor. Görünüşe göre sivrisinekler zayıf uçuculardır, bu yüzden sizi ısırmak için fandan gelen esintiyi gerçekten geçemezler. Kapılarınızda sineklik kullanamadığınız durumda hava perdeleri de büyük oranda evlere girişini engelleyebilir.

Böcek Kovucular

Marketlerde rahatlıkla bulabileceğiniz sivrisinek kovucular için bir priz yeterli olacaktır. Bu ürünler içinde picaridin veya limon okaliptüs yağı içeren ürünler önerilmektedir. Ayrıca IR3535 (OFF! gibi ürünlerde bulunan sentetik bir kovucu) veya 2-undekanon (rue, yabani domates ve diğer bazı bitkilerde bulunan bir bileşiğin sentezlenmiş versiyonu) içeren ürünleri de deneyebilirsiniz. Ancak mesafeden dolayı istenildiği kadar etkili olmayabilirler.

Sitronella Ürünleri

Citronella tiki meşaleleri veya içinde kokmuş, sarı bir mum bulunan tanıdık teneke kovalarla çevrili çocukluğunuzdan muhtemelen barbeküleri hatırlayabilirsiniz.

Citronella, topikal olarak uygulandığında sivrisinek ısırıklarını önlemede biraz etkili olabilse de, mumların oldukça değersiz olduğu kanıtlanmıştır. Bir fan, verandanız için sitronella meşaleleri ve mumlardan çok daha iyi bir yatırımdır.

Sivrisinek Tuzakları

Karbondioksit gibi çeşitli cezbedici maddeler ve çeşitli tutma yöntemleri kullanarak sivrisinek tuzakları böcekleri cezbeder ve ardından öldürür. Böcekler ya ölmek üzere içeri çekilirler, yapışkan bir sinek kağıdına hapsolurlar ya da elektrik verilir.

Bütün bunlar son derece kesin gibi görünse de, cezbedici kullanımı sorunlu olabilir, tuzağın kaldırabileceğinden daha fazla sivrisinek çeker. Tek bir çözümün sivrisinek sorununuzu çözmediğini, sivrisinek tuzaklarının entegre yaklaşımınızın yararlı bir bileşeni olabileceğini unutmayın.

Son Bir İpucu

Sivrisinekler belirli kokulara, hormonal değişikliklere ve kimyasallara çekilir. Sivrisinekler için büyük bir cazibe merkezi karbondioksittir.

Gerçekten ısırılmaktan kaçınmak istiyorsan, nefesini tutmakta bir çözüm olabilir. Ya da en azından yanınızdaki kişi kadar nefes almamaya çalışın. Şaka yapıyoruz!

Sivrisineklerden kurtulmak için hangi çözüm denemek istiyorsanız isteyin mutlaka Sağlık Bakanlığının onayladığı ürünlere bağlı kalın. Kimyasal ve pest kontrol çözümlerine varmadan önce bazı çevresel engeller koymak ve doğal sivrisinek avcılarını bahçenize davet etmek çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Sivrisinekleri havuzunuzdan uzak tutacağınız her eylem sizin ve ailenizin sivrisinek kaynaklı hastalıklardan biraz daha güvende olduğunuzu bilerek rahat nefes almanızı sağlayacaktır.