Havuz bakımının en büyük kısmı, işlerin sorunsuz çalışmasını sağlamaktır. Suyu dengelersiniz, dezenfektan eklersiniz, filtreyi temizlersiniz. Hepsi havuzunuzun bakımıyla ilgilidir. Ancak bazen iyi bir havuz bakımı, özellikle genellikle pahalı olabilecek havuz ekipmanlarında hasarın önlenmesi anlamına da gelir. Buna pompa dahildir. Özellikle pompa ilk dikkat edilmesi gereken havuz ekipmanıdır.
Sadece hasarlı bir pompanın tamiri veya değiştirilmesi pahalı olmakla kalmaz. Tamir edilene veya siz yenisini alana kadar havuzunuz esasen kapatılacaktır. Su, pompa olmadan dolaşamaz, yani filtreden geçemez, bu da ne kadar uzun süre su durgun kalırsa o kadar da kirleneceği anlamına gelir.
Bir pompanın düzgün çalışmasını engelleyen birçok şey olabilir. Neyse ki, bir havuz pompasının nasıl doldurulacağını bilerek, bunların birçoğundan kaçınılabilir.
Havuz Pompasını Nasıl Dolduracağını Neden Bilmeniz Gerekiyor?
Sahip olduğunuz neredeyse her havuz ekipmanı parçası, her zaman ıslanmaya veya su altında kalmaya dayanacak şekilde yapılmıştır. Genellikle, işlevinin bir parçası olduğu için suya yakın olacağı ve bu ıslak ortamda bozulmaması veya aşınmaması gerektiği anlamına gelir.
Ancak havuz pompası biraz farklıdır. Sadece içindeki su ile çalışmak içindir. Sadece ıslanıp zarar görmemesine dikkat etmek değil. Eğer ki kuruysa suyla dolu değilse zarar görecektir.
Havuz Pompası Kuruduğunda Ne Olur?
Pompa, havuzunuzun dolaşım sisteminin kalbi gibidir ve su onun can damarıdır. Her zaman içinden su geçmelidir. Su geçmediği takdirde, pompanın motoru ısı oluşturan sürtünme oluşturmaya başlayacaktır. Bu, contanın aşırı ısınmasına ve erimesine neden olur.
Çok uzun süre susuz çalışırsa ve pompanın kendisi aşırı ısınırsa, ısı ona bağlı PVC borulara ve ayrıca tesisat sistemindeki diğer bileşenlere zarar verebilir.
Sonunda, pompanın kendisi de ısıya dayanamayacak ve muhtemelen tamir edilemeyecek şekilde kırılacaktır.
Sahip olduğunuz pompanın markasına ve tipine bağlı olarak, değiştirmek oldukça masraflı olabilir. Ayrıca, zarar bu kadar kolay önlenebilirken, bu kadar parayı gerçekten herhangi bir miktarda olsa harcamak acı verir.
Aşırı ısınma, erime contası, PVC hasarı, pompanın erken ölümü - bunların tümü, pompayı çalıştırarak önlenebilir.
Havuz Pompasının Doldurulması Nedir?
Bazen hava, siz onu davet etmek için hiçbir şey yapmadan havuz pompanıza girmeyi başarır. Örneğin, kışın dondurucu soğukların görüldüğü bir bölgede yaşıyorsanız, havuzunuzu kapatmadan önce tesisattaki suyu boşaltmak isteyeceksiniz. Bu, suyun borulara zarar verebilecek şekilde donmasını önleyecektir. Suyu sıhhi tesisat sisteminden boşalttığınızda, onu hava ile değiştirmiş olursunuz.
İlkbaharda havuzunuzu açma zamanı geldiğinde, pompayı sadece içinde hava varken çalıştırırsanız, tüm bu aşırı ısınma sorunlarıyla karşılaşırsınız. Sistemi tamamen açmadan önce pompanın içine ve içinden su akışını sağlamanız gerekir. Bunu da pompayı çalıştırarak yaparsınız.
Havuz Pompası Nasıl Doldurulur
Bu basit, anlaşılır bir süreçtir, ancak önemini hafife almamalısınız. Havuz pompanızı nasıl hazırlayacağınızı öğrenmek ve gerektiğinde süreci asla atlamamak çok önemlidir.
- Devridaim İçin Çok Kapılı Valfi Çevirin
Bu, suyu filtre kafasına yönlendirecek ve ardından havuza geri dönecektir.
- Havuz Tapalarını Çıkarın
Pompaya akabilmek için suya ihtiyacınız olacak, bu nedenle herhangi bir ekipmanı çalıştırmadan önce sıyırıcı(lar)da veya dönüş jetlerinde olabilecek tüm tapaları çıkarın.
- Pompayı Suyla Doldurun
Pompanın kapağını çıkarın ve içini kontrol edin. Kuruysa, açmadan önce biraz su eklemeniz gerekir. Tüm tahliye tapalarının yerinde olduğundan emin olun, ardından pompa gövdesini önceden doldurmak için bir bahçe hortumu kullanın.
En az iki dakika boyunca suyun pompa gövdesine akmasına izin verin. Bu, sıyırıcıdan pompaya uzanan borulara bir miktar suyun sızmasına izin verecek ve böylece pompada emiş oluşturmak için yeterli su olacaktır.
- Pompayı Açın
Kapağı değiştirin ve pompayı açın. Biraz guruldayabilir ve sıçrayabilir ve biraz zaman alabilir, ancak sonunda pompa gövdesini su doldurduğunu görmelisiniz.
Gövde suyla dolduğunda, pompa doldurulur ve artık çalışmaya hazırsınız!
Pompa Doldurma Sorun Giderme
Pompanızın ne kadar süredir kuru kaldığına bağlı olarak, pompanın doldurulması için birkaç deneme gerekebilir.
Bazen, süreçten ne kadar geçerseniz geçin, pompa dolmaz. Bu olursa, devam ettirmek için birkaç başka taktik deneyebilirsiniz.
Pompaya Daha Fazla Su Ekleyin
Pompayı kapatın, kapağı çıkarın ve daha fazla su ekleyin. Sistemde, pompanın içine ve içinden hareket etmesini sağlamak için gerekli emiş gücünü oluşturmaya yetecek kadar su olmayabilir.
Önemli: Daha fazla su eklemeden önce pompayı kapatmanız zorunludur. Pompa çalışırken kapağın çıkarılması, pompanın düzgün çalışmasını sağlamak için yeterli emiş oluşumunu da engelleyecektir. Ek olarak, kapak olmadan, suyun bir kısmı pompadan sıçrayabilir ve ekleme amacını bozabilir.
Muhafazayı doldurduktan sonra kapağı değiştirin, pompayı tekrar açın ve muhafazanın (umarız) suyla dolmasını izleyin.
Bir Skimmer Aracılığıyla Su Ekleyin
Suyun doğrudan pompa gövdesine akmasına izin vermek yerine, hortumu havuzun deniz süpürücülerinden birine yerleştirin. Hava basitçe suyun sistem içinde hareket etmesini engelliyor olabilir. Ters yönden su eklemek işleri gevşetip hızlandırabilir.
Not: Bu yöntemi denerken önce pompayı kapatmanız gerekmez. Sonuçta, havuzunuz normalde böyle çalışmalıdır. Su sıyırıcılara girer ve pompaya doğru yol alır.
Sızıntıları Kontrol Edin
Birkaç denemeden sonra pompanız yine de hava almıyorsa, mahfazada bir sızıntı olabilir. Pompada çatlak veya başka hasar olup olmadığını kontrol edin. Yeni bir pompanın zamanı gelmiş olabilir.
Profesyonel Yarım Alın
Ne yaparsanız yapın çalışmasını sağlayamıyorsanız, mutlaka bir profesyonel havuz servisini aramayı düşünün. Elbette, bunu kendiniz yapmaktan daha pahalıya mal olacaktır. Ancak bu karar pompanın daha fazla hasar görmesini de önleyecektir. Pekcan Havuz teknik servisi havuz pompa sorunlarını uygun fiyatlar ile tespit etmek ve gidermek için 7/24 hizmet vermektedir.
Doldurma Zamanı!
Bu işlemi en sık havuzu açarken yapmanız gerekecek olsa da, açık sezonda da yapmanız gerekebilir.
Havuzunuzun su seviyesine dikkat edin. Herhangi bir nedenle çok düşerse veya sıyırıcıda bir tıkanıklık varsa ve bu sıyırıcıdan sisteme yeterince su girmiyorsa, pompayı kurutabilir ve kaçınmak istediğiniz tüm aşırı ısınma sorunlarına neden olabilir.
Bu gerçekleşse bile, havuz pompasını nasıl dolduracağınızı bilmek, onu çabucak tamir edebileceğiniz ve kısa sürede havuz keyfine geri dönebileceğiniz anlamına gelir.