Klor, hijyenik bir havuz ortamı ve uygun havuz kimyası sağlamanın ayrılmaz bir parçasıdır. Havuzunuzun kimyasını dengelemek zor olabilir ve "çok fazla klor" diye bir şey vardır. Neyse ki, havuzunuzdaki çok fazla klor kolayca düzeltilebilir. Doğru klor seviyesinin sağlığınız ve güvenliğiniz için neden hayati önem taşıdığı ve havuzunuzdaki klorun hızlı ve kolay bir şekilde nasıl düşürüleceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Havuzumdaki Klor Seviyesi Neden Çok Yüksek?
Aşırı klorlu bir havuz, havuzlar için yaygın bir sorundur. Çoğu üretici, her sezon havuzunuzu açtığınızda havuzu şoklamanızı önerir. Havuzu şok etmek, havuzunuzdaki fazla bakteri, yosun ve diğer mikroorganizmaları ortadan kaldırmak için suya fazladan klor eklemek anlamına gelir.
Şoklama işlemi veya rutin bakım sırasında yanlış hesaplar ve gereğinden fazla tablet veya granül eklerseniz, bu yüksek klor seviyesine neden olabilir. Aşırı klorlu bir havuzun sağlık üzerinde çeşitli olumsuz etkileri olabilir.
Aşırı Klorlama Riskleri
Havuzunuzdaki normalden biraz daha yüksek klor seviyeleri zararsız olsa da, aşırı klorlu bir havuza maruz kalmak sağlığınız ve esenliğiniz üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Fazla klor, havuzdaki suyun pH seviyesini değiştirerek daha asidik hale getirebilir. Asit seviyeleri aşağıdaki belirtilerden herhangi birine neden olabilir:
Kaşıntılı kırmızı yumrularla karakterize kırmızı bir deri döküntüsü olan tahriş edici dermatit,
Göz tahrişi ve gözlerde aşırı genişlemiş kan damarları,
Havuz yüzeyindeki aşırı klor buharına bağlı astım ve solunum yolu hastalığı,
Solunum sorunları tipik olarak aşırı klorlu havuzlara uzun süre maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar ve bu da solunum yollarının klora duyarlı hale gelmesine neden olur. Bu semptomların çoğu, birkaç gün ila bir hafta içinde tedaviye ihtiyaç duymadan kendi kendine düzelir.
Son derece nadir olmakla birlikte, aşırı aşırı klorlama da klor zehirlenmesine neden olabilir. Klor zehirlenmesinin belirti ve semptomları şunları içerir:
- Mide bulantısı ve kusma,
- Boğazda yanma hissi,
- Baş dönmesi,
- Hırıltı ve sığ nefes alma,
- Kalıcı öksürük,
- Göğüste sıkışma veya ağrı,
Siz veya havuzunuzu kullanan bir başkası bu semptomları yaşarsa ve tedavi gerekmesi durumunda derhal sağlık uzmanınıza başvurmakta gecikmemelisiniz.
Aşırı pH değişiklikleri, klorun havuzunuzda nasıl çalıştığını da etkileyebilir. Klor, pH değeri 7,4-7,6 arasında olan suda en verimli şekilde çalışır. Havuz çok alkaliyse veya pH 8,0'dan fazlaysa, verimlilik yüzde 20'den azdır. Çok yüksek veya düşük bir pH, havuz ekipmanlarına, peyzaj özelliklerine, giysilere, havlulara ve mayolara da zarar verebilir. Doğru pH seviyesini korumak için havuzunuza doğru miktarda klor eklemek çok önemlidir. Havuzunuzun pH'ını basit bir pH şerit testi ile test edebilirsiniz.
pH seviyelerinizdeki alkali ve asidi dengelemeye devam ediyorsanız, sodyum bisülfat veya muriatik asit ekleyerek pH seviyenizi düşürün. pH seviyenizi yükseltmek için havuz suyunuza yedi ila dokuz pound kabartma tozu eklemek kadar basit olabilir. Havuz tedarikçileri, havuz pH dengelemesi için büyük kaplarda kabartma tozu sağlar.
Havuzunuzda Çok Fazla Klor Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Havuzunuzdaki klor, iki tür klor bileşiğinden oluşur. Serbest klor, bakteri ve mikroorganizmaları ortadan kaldırmak için hala mevcut olan “iyi” klor türüdür. Kloraminler olarak da bilinen birleşik klor, klorun organik maddelerle (bakteriler gibi) birleşmesinden sonra olan şeydir ve klorlu havuzlarla ilişkili karakteristik kokudan sorumludur.
Sanılanın aksine havuzunuzda ne kadar klor olduğunu koklayamazsınız. Kuru saçlar, hassas ciltler ve tahriş olmuş gözler, aşırı klorlu bir havuzun göstergeleridir, ancak havuzunuzda çok fazla klor olup olmadığını anlamanın daha az zahmetli ve daha güvenli bir yolu vardır.
Bir PH test kiti, toplam klor sayımı vermek için serbest ve birleşik klor seviyelerini ölçer. Bir OTO kiti de kullanabilirsiniz, ancak bu yalnızca havuzunuzda bulunan serbest kloru ölçer. Bu tür testler, havuzunuzdaki klor seviyelerini belirlemek için en doğru yöntemdir ve gerektiğinde havuzunuzdaki klor seviyelerini nasıl düşüreceğinizi daha iyi değerlendirmenize yardımcı olur.
Havuz bakım işletmenleri konut havuzunuz için ideal klor seviyesinin bir ile üç ppm arasında olmasını önerir. Test kiti, havuzunuzun klor seviyelerinin normalden yüksek olduğunu gösteriyorsa, bunu düşürmenin birkaç yolu vardır.
Havuzunuzdaki Klor Seviyesini Düşürmek İçin İpuçları
Havuzunuzdaki klor seviyelerini düşürmek için kullanacağınız yöntem, klor konsantrasyonuna bağlıdır.
Havuzunuzdaki Klor Seviyesini Düşürmek İçin İpuçları
- Klor Eklemeyi Durdurun ve Yüzmeye Başlayın
Tavsiye edilen klor konsantrasyonundan sadece biraz daha yüksek klor ölçümleri için, havuzunuzdaki klor seviyelerini düşürmek, havuzunuza klor eklememek kadar kolay olabilir.
Klor besleyicinizi kapatın. Klor şamandırasını havuzdan çıkarın veya klor tabletlerini sıyırıcıdan çıkarın. Havuzunuza sürekli klor akışını azaltmak, havuzda bulunan klorun kullanılmasını sağlar. Havuzda yüzmek bu süreci hızlandırmaya yardımcı olabilir, çünkü klor yüzücüler tarafından ortaya çıkan bakterileri yok etmeye çalışır.
- Güneş Işığını Kullanın
Havuzunuzdaki kloru dağıtmanın hızlı ve kolay bir yolu, sıcak ve güneşli bir günün avantajlarından yararlanmaktır. Havuzunuzu ortaya çıkarmak ve suyu en az iki saat doğrudan güneş ışığına maruz bırakmak havuz klor seviyelerini yüzde 90'a kadar azaltabilir. UV ışınları, atmosfere salınan klor gazı oluşturmak için serbest klor ile reaksiyona girer.
Bu yöntemi denemek için havuzunuzu klorlamayı bırakın ve 2 ppm'nin altına düşmediğinden emin olmak için klor seviyelerini izlemeye devam edin. Bu seviyeye ulaştıklarında, havuzunuzu sterilize etmek için düzenli klorlamaya devam edin.
Havuzunuzda siyanürik asit kullanıyorsanız bu yöntem daha az etkili olabilir. Siyanürik asit, havuzunuzdaki klorun daha uzun süre dayanmasına yardımcı olmak için klor stabilizatörü olarak kullanılır.
- Havuz Suyunu Isıtın
Sıcaklık, havuz suyunun klor seviyelerini dolaylı olarak etkileyebilir. Sıcaklıktaki bir artış, daha fazla klor kullanan bakterilerin çoğalmasına neden olur. Isıtmalı bir havuzunuz varsa, havuz suyunun sıcaklığını kısa bir süre için önerilen seviyenin 32°C–37°C üzerine yükseltmeyi düşünün. Gün boyunca klor seviyelerini izlemeye devam edin.
- Havuzu Seyreltin
Havuz suyunuzu seyreltmek için havuzu kısmen boşaltın ve ardından tatlı su ile doldurun. Bu yöntemin diğer klor düşürücü uçlarla karşılaştırıldığında birkaç dezavantajı vardır. Havuzunuzu boşaltmak ve yeniden doldurmak çok zaman alır. Kum veya kartuş filtreleriniz varsa, geri yıkayarak havuzu boşaltmak için gereken süreyi azaltın. Havuz suyunun seyreltilmesi, bölgenizdeki belediye su fiyatlarına bağlı olarak su faturalarınızı da önemli ölçüde artırabilir.
Ayrıca, havuzu sulandırmayı bitirdikten sonra izlemeniz ve dikkatlice yeniden ayarlamanız gerekecek olan havuzunuzun pH seviyesini ve su sertliğini bozar.
Bu yöntem, aynı zamanda tıkanmış bir kum filtresi, artan toplam çözünmüş katı seviyesi veya fazla bakır veya siyanürik asit ile uğraşması gereken havuz sahipleri için iyi bir seçenek olabilir.
- Hidrojen Peroksit Kullanın
Hidrojen peroksit güçlü bir oksitleyicidir ve su ve oksijen üretmek için klor ile reaksiyona girer. Havuzda küçük, efervesan kabarcıklar fark ederseniz işe yarar. En iyi sonuç için havuzlar için formüle edilmiş hidrojen peroksit kullanın. Bu ürün, evinizi temizlemek için kullanılan ürünlerden daha yüksek konsantrasyonda hidrojen peroksit içerir. Hidrojen peroksit, 7.0'dan daha yüksek pH seviyelerinde en etkili şekilde çalışır. Bu ürünü kullanmadan önce, havuzun pH'ını test edin ve hidrojen peroksitin aşırı kloru etkin bir şekilde ortadan kaldırdığından emin olmak için seviyeleri ayarlayın.
- Klor Nötrleştirici Ürün Kullanın
Piyasada pH, alkalinite veya su sertlik seviyelerini bozmadan havuzunuzdaki klor miktarını azaltmak için özel olarak formüle edilmiş birçok klor nötralize edici ürün bulunmaktadır. Çok fazla klor çıkarmamak ve seviyeleri yeniden ayarlamaya gerek kalmaması için nötrleştiriciyi kademeli olarak ekleyin.
Havuzunuzda bulunan klor seviyesine bağlı olarak, havuzu yüzmek için güvenli bir seviyeye döndürmek için birden fazla tedavi kullanmanız gerekebilir.
- Sodyum Tiyosülfat'ı Deneyin
Sodyum tiyosülfat, önceden formüle edilmiş klor nötralize edici ürünlere ekonomik bir alternatiftir. Eklemeniz gereken miktar, havuzunuzdaki galon su sayısına ve ilk klor seviyesine bağlıdır.
Havuza sodyum tiyosülfat eklemenin en iyi yolu bir havuz sıyırıcıdır. Sodyum tiyosülfat, mevcut tüm klorla reaksiyona girene kadar suda kaldığından, işareti aşmak ve çok fazla kloru çıkarmak kolaydır. Üreticinin talimatlarına göre önerilen miktarın yarısını ekleyerek başlayın. Ardından, daha fazlasını eklemeden önce klor seviyelerini tekrar test edin.
Sodyum tiyosülfat ile muameleden sonra havuzun pH'ını test edin. Klor ve su ile kimyasal reaksiyon, havuzun genel pH'ını düşürür ve bu da havuzu fazla asidik hale getirebilir.
Stabilize klor ile sterilize edilmiş havuzlar için, havuzunuzdaki kloru nötralize etmek için kimyasal bir yöntem kullanırsanız, siyanürik asit seviyesinin aynı kalacağını unutmayın. Havuzu sterilize etmeye devam etmek için havuza stabilize klor eklediğinizde, bu siyanürik asit seviyesini daha da artırır ve suyun pH seviyesini değiştirir. Herhangi bir nötralizasyon işlemini bitirdikten sonra siyanürik asit seviyesini ve pH'ı dikkatlice izleyin.
Son düşünceler
Havuz kimyanızı doğru sınırlarda tutmak daha keyifli bir yüzme deneyimi ve daha uzun ömürlü bir havuz sağlar. Havuzunuzu aşırı klorlarsanız, kloru nötralize etmenin ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri önlemenin birçok basit yolu vardır.