Sıcak yaz günlerinde yüzmek için birçok fırsat gelir. Kontakt lens takan biriyseniz, lensinizle dalış yapmanın uygun olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Çünkü başka türlü nasıl göreceksiniz? Ancak ne yazık ki, lensle yüzmek gözleriniz için çok tehlikeli olabilir.
Kontakt lenslerin herhangi bir suya maruz kalmaması gerekir. Bu yüzden kontakt lenslerle yüzmeye çalışmak, göz enfeksiyonlarına ve kornea ülseri gibi daha ciddi koşullara neden olabilir. Bunun nedeni, Acanthamoeba organizması gibi mikropların kontakt lens ile göz arasındaki boşlukta hayatta kalmasıdır. Lens çıkarıldıktan hatta temizlendikten sonra bile, Acanthamoeba çoğu dezenfeksiyon sistemine dayanıklı olduğu için günler sonra bile gözleri enfekte edebilir. Acanthamoeba keratit veya korneanın iltihabı neredeyse tamamen aşınma temaslarıyla ilişkilidir ve görme kaybına neden olabilir. Lensle yüzmek sadece denizde değil havuzda da yüzerken tehlike barındırır. Birçok havuzda bakteriler klor tarafından öldürülse de, bakterilerin hepsi ölmez. Ayrıca, kontakt lensler kimyasal maddeyi emebileceği ve göz tahrişine neden olabileceğinden, klorun kendisi bir soruna neden olabilir. Ayrıca lenslerin çıkarılmasını da zorlaştırabilir. Bu yüzden su ile temas etmeden önce ve duş almadan önce, mutlaka kontakt lenslerin çıkarıldığından emin olunmalıdır. Eğer lens çıkarılmayacaksa, her zaman gözlük takılmalıdır. Yüzme sonrasında ise hemen lens çıkarılmalı ve 24 saat boyunca solüsyonda bekletilmelidir.
Yüzerken lens takılmamalıdır. Çünkü;
- Lensle yüzmek göz enfeksiyonlarına, tahrişe ve kornea ülseri gibi görme tehlikesi olan durumlara neden olabilir.
- Lensler musluk suyu, yüzme havuzları, okyanuslar, göller, spa küvetleri ve duşlar dahil herhangi bir suya maruz kalmamalıdır. “Tatlı su veya klorlu havuz olması önemli değildir.” Klorun öldürmediği ve potansiyel olarak korneada, enfeksiyona veya ülsere zarar verebilecek böcekler ve patojenler vardır.
- Su, her türlü virüs ve mikroba ev sahipliği yapar. En korkunç olanlarından biri, lense yapışarak korneanın enfekte olmasına ve iltihaplanmasına, dahası kalıcı görme kaybına ya da kornea nakli gerektirmesine neden olabilecek rahatsızlık acanthamoeba'dır.
- Yüzme havuzlarındaki tatlı su, yumuşak lenslerin göze doğru sıkılmasına ve ciddi tahrişe neden olabilir.
- Yumuşak mercekler gözenekli olduğu için, kimyasalların ve bakterilerin merceğin içine yerleşmesine ve göze bastırmasına izin vererek enfeksiyon ve tahriş olasılığını artırır.