Son zamanlarda, giderek daha fazla ev sahibi tuzlu su yüzme havuzlarından faydalanmayı seçti. Başka bir deyişle, normal yüzme havuzlarına tuz klor jeneratörleri uygulamaya başladılar. Bu yazıda, bir tuz klor jeneratörünün nasıl çalıştığını açıklayacağız ve yüzme havuzunuza getirebileceği bazı avantaj ve dezavantajları listeleyeceğiz. Basitçe söylemek gerekirse, bir tuz klor jeneratörü (tuz sistemi veya tuz klorlayıcı olarak da bilinir), sodyum klorürden (tuz) klor oluşturan bir yüzme havuzu klorlama sistemidir. Bir tuz klor üretecinin çalışabilmesi için yüzme havuzu suyunun tuz konsantrasyonu 3.000 ppm olmalıdır.
Tuzlu su, yüzme havuzunun sirkülasyon sisteminden geçerken, tuz klor üreticisine girer ve bir tuz hücresinden geçer. Tuzlu su hücre içinden akarken, hücre içindeki düz, dikdörtgen plakalara düşük voltajlı doğru akım uygulanır ve elektrolizi başlatır. Elektroliz yoluyla tuz ve su hidrojen gazı ve hipoklorik aside ayrılır. Hidrojen gazı, yüzme havuzu suyunu küçük kabarcıklar şeklinde bırakır. Hipokloröz asit yüzme havuzu suyunu sterilize eder ve sonuçta tuza dönüşür ve işlem tekrar eder.
Tuz Klor Jeneratörlerinin Avantajları
Tuz klor jeneratörleri, ev sahiplerine çok çeşitli avantajlar sunar. Bu yüzden kullanıcılar tuz klor jeneratörlerini çok seviyor, çünkü tuz klor jeneratörleri pek çok yüzme havuzu kimyasal bakım ihtiyacını ortadan kaldırıyor (bu da daha düşük bakım maliyetlerine dönüşüyor). Örneğin, elektroliz alanında (tuz hücresi), klor o kadar yoğunlaşır ki, yüzme havuzu suyu kloraminlerin ve alglerin birikmesini önleyerek süper klorlanır. Başka bir örnek olarak, tri-klor gibi dezenfektanlar çok düşük pH seviyelerine (bazıları 2.8 kadar düşük) sahiptir, bu da bir yüzme havuzunun pH'ını önemli ölçüde düşürebilir. PH seviyeleri çok düşük olan dezenfektanlar kullanan ev sahipleri, pH düşüşünü dengelemek için liberal miktarlarda sodyum karbonat kullanmalıdır. Tuz klor jeneratörleri ise, neredeyse nötr pH seviyeleri ürettiklerinden, eğer varsa az sayıda ilave kimyasal gerektirir. Tuz klor jeneratörlerinin diğer avantajları da, cilt ve göz tahrişinde azalma, sert kimyasal kokular ve yüzücü güvenliğidir.
Tuz Klor Jeneratörlerinin Dezavantajları
Tuz klor jeneratörleri ile ilgili fazla dezavantaj yoktur. Belki de en belirgin olanı yüzme havuzu ekipmanları üzerindeki olumsuz etkileridir. Tuz aşındırıcıdır, ancak normal çalışma aralığında tutulursa iyi huyludur. Bununla birlikte, 6.000 ppm'den fazla artmasına izin verilirse, yüksek tuz konsantrasyonları tırabzanların, aydınlatma sistemlerinin ve yüzme havuzu kaplamalarının bozulmasına sebep olabilir. Dışarı sıçrayan havuz suyu sürekli olarak havuzlanır ve buharlaşıyorsa, sonuçta ortaya çıkan tuz konsantrasyonu o bölgede artacağından ve durulanmadığı ya da yağmurla seyreltilmediği sürece tuz hasarı oluşturma potansiyeli taşıdığına dikkat edilmelidir. Tuz klor jeneratörlerinin diğer dezavantajları şunları içerir: yüksek başlangıç maliyetleri ve yüksek tuz hücresi değiştirme maliyetleri.