Yüzücü güvenliği puslu sudan etkilenebilir; şerit işaretleri veya havuzun diğer özellikleri gibi. Su berraklığı yüzücüleri tehlikeye atmaya ve yaralanma risklerini sınırlamaya yardımcı olduğundan havuz tabanı açıkça görülebilir olmalıdır.
Bir yüzme havuzu bazı bulutluluk belirtileri gösterir göstermez, havuz operatörü için zorluk, temel nedeni tanımlamak ve çok geç olmadan etkisini azaltmak için çözümler sunmaktır. Temiz ve verimli bir filtrasyon sistemine ek olarak havuz suyunda dezenfeksiyon ve su dengesinin korunmasını sağlamak, bulanıklık seviyelerini kabul edilebilir sınırlar içinde tutacaktır.
Bulanıklık Nedir?
Suyun bulanıklığı, biriken partikül miktarının bir göstergesidir ve bulanıklık derecesini ölçmek için kullanılır. Bu küçük süspansiyonlu toprak, alg veya diğer materyal parçacıkları genellikle mikroskobik seviyeden yaklaşık bir milimetreye kadar değişir. Genellikle çıplak gözle görülmezler ve hava kirliliği, kir, polen, yıkayıcılar, kaynak suyu, yosun veya mikrobiyal organizmalar da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan uygulanabilirler.
Yüzme Havuzu Neden Bulutlu Görünür?
1) Klor, dezenfektan olarak kullanıldığında, hipoklorik asit formunda klor reaksiyonundan ve tükürük, terleme, azot veya amonyak formunda idrardan kaynaklanan organik atıklar şeklinde birleştirilmiş klor oluşumu, sudaki bir azalmayla ilişkili olabilir. Gerçekten de, kombine klor bileşikleri çok az dezenfeksiyon potansiyeline sahiptir ve dezenfeksiyon kontrolünün olmaması, suda biriken parçacıkların ve kirletici maddelerin alg çiçeklenmesine ve bulanıklaşmasına neden olabilir.
2) Su dengesi temiz ve berrak havuz suyu için hayati öneme sahiptir ve su dengesini hesaplamak için kullanılan parametrelerin Langelier Endeksi izlenmelidir: 7.8'in üzerindeki pH, dezenfektanın oksitleyici bakteriler, algler ve bulanıklığa yol açan diğer organik maddelerdeki etkinliğini azaltabilir. PH değerinin uygun şekilde ayarlanması bu durumu düzeltebilir. Toplam Alkalinite, suyun pH değişimlerine direnme kabiliyeti olarak tanımlanır. Toplam Alkalinite 200 mg/l'nin üzerindeyse, oksitleyici etki de azalabilir. Toplam çözünmüş Katılar (TDS), kalsiyum karbonatlar, çözünmüş organikler ve inorganik malzemeleri içerir. Su tedarik seviyesinin 1500 ppm üzerindeki TDS seviyeleri organik materyalin oksidasyonunu sınırlayabilir ve bulanıklığa neden olabilir. Yüksek fosfat seviyelerine bağlı alg büyümesi, suyun bulanıklığını önemli ölçüde etkileyebilir ve sümüksü duvarlar olarak fark edilebilir. Fosfat seviyelerinin 0.3 ppm'nin altında tutulması, alglerin besinleri oldukları için en iyi uygulamadır.
3) Yetersiz filtrasyon, bulutlu suyun en önemli nedenidir. Birkaç değişken, filtrasyon sisteminin etkinliğini etkileyebilir:
• Filtre boyutunun yetersiz olması
• Yetersiz pompa kapasitesi ve debi
• Yetersiz sıhhi tesisat hatları
• Filtre ortamı yetersiz
• Bozulmuş kartuşlar
• Kirli filtreler
• Düşük havuz suyu seviyeleri
• Kötü emiş
• Ölü noktalar
Hem klor talebinin üstesinden gelmek hem de mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek için yeterli klor uygulandığında, klor etkili bir oksitleyici olduğundan bulanıklığın düşük seviyelerde tutulmasına yardımcı olacaktır.