Bahçesi olan ev sahipleri için su bahçesi ortamı yaratmak, zevkli manzaraya ve olağanüstü seslere sahip olmak anlamına gelir. Eşsiz bir ortam yaratan su bahçeleri çok çeşitli alternatife sahiptir ve her bir su bahçesi; sıçrayan suyun yatıştırıcı sesi, nilüferlerin güzelliği, renkli akvaryum balıkları ya da koi'lerin parlaması gibi kendine özgü faydalar ve keyifler sunar. Bahçe merkezlerinin çoğunda kolayca bulunan malzemelerle bir gölet oluşturmak oldukça kolaydır. Hazır kauçuk astarlar, önceden oluşturulmuş havuzlar ya da büyük küvetler, bahçelerde su vurgusu oluşturmayı hızla kolaylaştırır.
Bahçelerinde hoş bir ortam yaratmak isteyenler için su bahçelerine dair bazı ayrıntılar aşağıda bulunabilir:
Bitkiler: Su bahçesi için bitki satın almadan önce, bir plan dahilinde hareket etmek gerekir. Bitkiler, büyüme yerlerine ve koşullarına bağlı olarak gruplandırılmalıdır. Bazı su bahçe bitkileri yaban hayatı için faydalı olabilir. Nilüferler, pek çok renkte güzel çiçekler üreten yüzen bitkilerdir. Yaprakları suyu gölgelendirir ve alg oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Sarı canna (tesbih çiçeği) kelebekleri çeken, parlak sarı çiçekleri olan bir bitkidir. Su bahçeleri için doğru büyüklükteki bitkileri seçmek gerekir. Ayrıca olgunlaştıkları zaman su yüzeyinin 3/2'sini geçmeyen bitkiler seçilmelidir.
Bahçe Bakımı: Su bahçelerinde yabani otlar ve algler bulunabilir. Yabani otlar, kontrolsüz büyümeye bırakılırsa sorunlara neden olabilirler. Güneş ışığına ihtiyaç duyan yosunların büyümelerine engel olmak için, suyu gölgeleyen bahçe bitkileri seçilmelidir. Su bahçesi bitkileri dikkatli bir şekilde gübrelenmeli ve fazla besinleri sınırlandırılmalıdır. Toprağa itilebilecek yavaş salınan besin tabletleri kullanılmalıdır.
Sivrisinekler: Sivrisinekler sadece ısırma sıkıntısı yaratmazlar; aynı zamanda birçok tehlikeli hastalık taşırlar. Sivrisinekler durgun suda kolayca üreyebilirler, bu nedenle su bahçesine sahip olan insanların, bu sinir bozucu böcekleri kontrol altında tutmak için adımlar atması gerekir. Bunun için bir pompa kullanılabilir. Bu, suyu dolaştırır ve su bahçesini sivrisinekler için daha az çekici hale getirir. Pompa dışındaki diğer bir seçenek suya balık eklemektir. Gambusia, su yüzeyinde sivrisinek larvaları ve pupalarıyla beslenen küçük balıklardır. Dişi bir gambusia, bir günde 200 sivrisinek larvası yiyebilir. Sivrisinekleri engellemenin başka bir yolu da sivrisinek tuzaklarıdır. Bu ürünler, sivrisinek larvalarını öldürür.
Kış Mevsimi: Kış mevsiminde su bahçeleri için özel önlemler alınması gerekir. Birçok bitki havalar soğuduğunda uykuya dalmaya başlar, bu yüzden bu zaman zarfında bitkilere gübre vermemek gerekir. Birikmiş çamurlar ve düşen yapraklar temizlenmelidir. Suya birikintilerin girmesini önlemek için, gölet kuş ağlarıyla örtülmelidir. Balıklar suyun en sıcak kısımlarını bularak ve kışı orada geçirirler. Bu yüzden balıklar yaz aylarında olduğundan daha az sıklıkta beslenmelidir.
Balıklar: Su bahçelerinde havuzlar balık eklenerek zenginleştirilebilir. Balıklar için 2 m3 ile 7,5 m3 arasında su bulunan bir havuz gerekir. Balıkların olduğu havuzların havalandırması için bir pompaya ihtiyaç vardır. İstilacı olmayan su bitkileri eklenerek de oksijen sağlanabilir. Bu bitkiler ayrıca avcılardan saklanacak yer sağlar. Su bahçeleri için koi'ler en iyi seçim olacaktır. Ayrıca ucuz akvaryum balıkları ya da diğer balıklar da kullanılabilir.
Köprü: Köprüler, bir su kütlesinden geçmeyi sağlar, ancak aynı zamanda bahçe tasarımının sanatsal bir parçası da olabilirler. Bahçe köprüleri geleneksel olarak bir yolculuğu sembolize ederek, ötesinde olan şeylere karşı gizem ve beklenti duygusu yaratır. Köprüler genellikle Asya temalı bahçelerde tercih edilir. Köprüler manzarayı görmek için ya da meditasyon yapmak için alan sağlar. Birçok bahçe köprüsü ahşap, metal ve betondan yapılırken, bazıları büyük taş levha kullanılarak yapılır.