Yağmur bahçenizi tasarlamak ve inşa etmek için profesyonel peyzaj mimarlarıyla çalışabilir ve peyzaj planları kiralayabilirsiniz. Bunlar, büyük projeler için kullanılabilir, ancak çoğu ev sahibi de kendi küçük bahçesini tasarlayabilir ve daha sonra deneyimleri arttıkça bunlara ilaveler ekleyebilir.
Bir yağmur bahçesi tasarlarken dikkat edilmesi gereken dört bileşen vardır:
1) Arazi
Alan düz mü? Doğal yükseltiler veya su seyri var mı? Suyun nereden toplanmasını ve nereye gitmesini istiyorsunuz? Tüm bunlar için yerleşimin eğimini düşünün. Eğer dik ise teraslamayı düşünün.
2) Yağış Modelleri
Ne kadar yağış beklemelisiniz ve ne zaman bekleyebilirsiniz? Yağış kışın kar şeklinde mi oluyor? Kuru mevsim ne zaman? İlkbahar ve kış neminiz ne kadar sürecek? Bulutlu gün sayısı, kıyı sisleri, yüksek ve düşük sıcaklıklar, nem ve yağış miktarları da dahil olmak üzere nem düzenine günlük dikkat gösterilmelidir. Bu hangi tür su tutma özelliklerinin ve bitkilerin kendi mikroorganizmaları için en iyi olduğu konusunda doğru seçimler yapmanıza yardımcı olacaktır.
3) Toprak
Yağmurlu bir bahçede, zemin genellikle toplanan su için rezervuar görevi görür. Kil toprağı su tutmaya dirençlidir ve sphagnum torf yosunuyla ya da bol miktarda organik madde içeren diğer toprak kurucularıyla iyileştirilmesi gerekir. Toprağınızın kalitesi ne olursa olsun düzenli kompost ilaveleri, rutubetin korumasına yardımcı olur. Tutma havuzları ve su kanalları gibi bazı yüzeyler, suyu tutan veya toprağa sızmasını kontrol eden malzemeler kullanır. Su tutma toprağının üstünde, çakıl havuzları bulunan taş kaplı su kanalları da yağmur bahçesi yüzeyinin bir parçasıdır.
4) Bitkiler
Yağmur bahçesi bitkilerinin karşılaşacağı genel iklim koşulları seçimler için yönlendiricidir. Ancak kendi koşullarınızı ve mikro iklimleri de göz önünde bulundurun. Bahçenizin çeşitli yerleri için, beklediğiniz nem koşullarına en uygun bitkileri seçin. Yamaçlardaki derin veya kalın köklü bitkiler erozyonu kontrol etmeye yardımcı olur ve yer üstü akıntılarını önler. Daha az neme ihtiyaç duyan ağaçlar ve çalılar yüksek toprağa en uygun olanıdır. Çoğu ortam, alternatif ıslak ve kuru mevsimlere uyarlanmış bitkiler gerektirir. Bahçeye koymadan önce bitkilerin renk, şekil, boyut ve mevsimsel farklılıklarını göz önünde bulundurun. Ayrıca çok güzel olmasa da, mevcut koşullara uygun bitkileri seçin.